60 K STREET  
BOSTON, MA  02127   
617.268.5479   
INFO@RUHLWALKER.COM

    Westport River House

    Built on a gentle slope on the Westport River, less than a mile from the coast in southeastern Massachusetts is an unabashedly modern glass house designed for a well known Cambridge general contractor and his wife. Mature oaks and cedars define the property edges and frame dramatic sunset and island views. The architecture expresses the owners’ gregarious way of life, and accommodates their passions for cooking and entertaining their large group of devoted friends.

    The house is technically a renovation, recycling an earlier faux “Saltbox Colonial” house’s foundation. Conceptually, two long, low bar-buildings float above sculpted lawn terraces stepping down to the river, sliding past each other to enhance views and cross ventilation. The river-side bar has a ten foot high by eighty foot long continuous wall of glass that frames views of the river, while the inland bar is shorter and more solid, with windows opening to carefully edited views of the woods.  Between the two bars is a compact circulation zone that terminates at one end in a floor-to-ceiling window facing the woods; the main roof drain is directly above, framing a rain-waterfall that spills into a steel-framed, rectangular bed of river rock in the ground below.

    To control costs, massing and finishes are simple, circulation space is minimal and square footage is limited, all spaces are multi-functional, and details are contemporary riffs on traditional New England conventions.  The overall openness as well as the large proportion of glazing helps the house feel much larger than its actual square footage.  On the upper level is an open living/dining/cooking space, contiguous screened living/dining space, separate exterior decks for cooking and gathering, a home office that doubles as guest room, and a master suite with en suite bath and wall of built-in walnut cabinetry. Newly designed within the existing basement walls are two bedrooms with shared sitting room and bath, as well as a large storage area with slatted walls for boating and beach storage, built below the screened porch.

    Location  

    Westport, Ma

    Completed  

    2011

    Landscape Design  

    Reed Hilderbrand

    Interior Design  

    Diane Cramphin

    General Contractor  

    Gilman, Guidelli & Below, Inc.

    Photography  

    © Peter Vanderwarkder; © Nat Rea

    AWARDS  

    Housing Design Citation
    Boston Society of Architects, 2012

    Small Firms / Small Projects Honor Award
    Boston Society of Architects, 2012

    PRESS  

    Rhode Island Monthly
    February 2015
    At Home: Streaming Live

    New England Home
    May / June 2013
    Trends & Trendmakers

    Coastal Living
    April 2013
    Mod Squad

    The Boston Globe
    April 2012
    In a Westport waterfront house, modernism breathes anew